L’hora d’encetar una gran conversa*

Els catalans han parlat en més nombre que mai en unes eleccions al Parlament. I han emès un missatge matisat: majoria absoluta de les forces independentistes, però una majoria que no depassa el cinquanta per cent dels vots i per tant es queda curta per avançar directament a la independència. De manera que els polítics catalans, com apunta la professora de filosofia Begoña Roman en un reportatge que obre el bloc d’actualitat, estan “condemnats a fer democràcia”. En la mateixa peça, Alicia Garcia Ruiz, fa referència a la “conversa infinita” de la què parlava el francès Maurice Blanchot i la “interminable conversa” del nord-americà Richard Rorty. Per a ells la democràcia seria aquesta conversa permanent. Agafant aquesta idea i sense esquinçar-se les vestidures pels –almenys– dos blocs polítics que s’han configurat arran de les eleccions, valdria la pena reflexionar sobre la conveniència d’obrir una gran conversa entre tots els catalans.

Celebrant el clima relativament pacífic en què tot plegat s’ha desenvolupat –senyal de maduresa democràtica–, és bo encetar una conversa Catalunya endins per fixar un terreny de joc compartit, un mínim comú denominador, per decidir, si més no, com prendrem les grans decisions de futur del país. Decisions que han de saber preservar el pluralisme intern i la cohesió de la societat catalana, així com la seva exigència democràtica. Un diàleg que també s’ha d’encetar entre els governs de Catalunya i Espanya, inexcusablement, i que en algun moment també haurà d’arribar a Europa. Un diàleg, per cert, que hauria d’incloure els mitjans de comunicació públics, en els quals caldria blindar definitivament la llibertat dels seus periodistes, a diferència del que ha passat en aquesta darrera campanya electoral, com va denunciar l’editorial conjunt publicat per més de cent capçaleres catalanes de la Federació d’Associacions d’Editors de Premsa i Revistes i Mitjans Digitals en Català, entre les quals Valors.

Aquesta revista, que pretén ser també una conversa permanent entre editors, col·laboradors i lectors, incorpora a partir d’ara Sònia Casas, cap de redacció de Sàpiens, i el professor de filosofia Xavier Serra, mentre que Miguel Guillén escriurà com a llicenciat en Ciències Polítiques. Les cartes que Cinto Amat i Jordi Cussó s’envien dialogaran a partir d’ara sobre un tema de l’actualitat recent. Al tercer bloc, Pensaments, s’hi sumen Albert Dresaire i Ramon Bassas. El darrer apartat, Propostes, inclourà una secció de consum de Maria Medina, mentre que Judith Vives parlarà de tendències culturals. Us sumeu al nostre xat?

* Pòrtic de la revista Valors del mes d'octubre de 2015.

Comentaris

Entrades populars