Balanç de l'any: 'Bon cop de Falç' i el 'Mataró, ciutat de valors'


No ho vaig fer l'any passat per aquestes dates i enguany em ve de gust fer-ho, sobretot per fer repàs: parlo de fer balanç de l'any, a nivell professional. I vull fer-ho ara, a poques hores d'enllestir aquest 2014. Enguany he anat rebaixant encara més la meva faceta de freelance, posant punt i final a la secció A la intempèrie que des de fa onze anys feia a la revista Foc Nou i concentrant-me en els dos eixos als voltants dels quals gravito: la productora Clack i la revista Valors.

Pel que fa a Clack, aquest ha estat sens dubte l'any del Bon Cop de Falç. La història de l'himne, el documental que hem produït junt amb els socis de L'Avenç i Enderrock a partir del llibre de Jaume Ayats Els Segadors. De Cançó eròtica a himne nacional. Tot i que ja feia un any i mig que el projecte s'havia dibuixat, la veritat és que amb poc mes de sis mesos -d'abril a setembre-, el documental va prendre forma, sota la direcció d'Eloi Aymerich, sent estrenat el 9 de setembre a TV3 a 3/4 de 12 de la nit. Un somni, doncs, fet realitat: poder estrenar un documental en el primer canal de Televisió de Catalunya. Fa molt poc semblava poc més que impossible; finalment, ho hem aconseguit.

En relació a Clack és l'any també en què hem fet l'esforç de deixar enrere dos projectes -especialment el primer- que havien ajudat a redactar el nostre relat com a empresa: el Diaridelamusica.com, amb vuit anys de trajectòria, i el personesF, amb una sola -però viscuda- temporada. Hem seguit, això si, apostant per la música en la nostra faceta de gestors culturals amb una potent programació musical a l'espai cultural El Públic, on tenim la nostra seu, amb concerts com el de Toti Soler amb unes vuitanta persones de públic omplint el local a vessar.

A banda, hem ampliat el número d'edicions locals que des de Clack confegim cada dia per la web de El Periódico de Catalunya: així, des del febrer actualitzem també una nova edició de Viladecans, des d'otubre una de relativa a la Barcelona metropolitana i des de fa ben pocs dies, estem tirant endavant una nova edició d'Esplugues de Llobregat, que se suma a les que des de fa dos anys tirem endavant a Badalona, Cornellà, L'Hospitalet, Santa Coloma, Terrassa i Sabadell. Tota una feinada que prova de coordinar un servidor i que executen cada dia les periodistes Queralt Flotats i Laura Marín.

També enguany hem ampliat des de Clack el servei que fem a l'Associació de Mitjans de Comunicació, l'AMIC, fins ara Associació Catalana de la Premsa Gratuïta, on estan associats la pràctica totalitat dels mitjans gratuïts catalans així com la majoria de digitals de diaris de pagament. Des del mes d'octubre produïm una entrevista cada mes. Les últimes han estat al director del TNC Xavier Albertí, el pilot de motos Marc Coma, l'actor Bruno Oro i el jutge Santiago Vidal.

Però si l'any ha estat per recordar a nivell de Clack, a nivell de Valors podríem dir que ha estat un moment molt especial, l'any del 'Mataró, ciutat de valors', un projecte impulsat amb l'Ajuntament de Mataró amb el suport de la Diputació de Barcelona. Hi ha moltes reflexions a fer però em quedo amb tots aquells moments en què hem aconseguit fer baixar això dels valors, que sona tan abstracte, ben arran de terra: la Jornada dels Valors dels Castells del 31 de maig, els actes al voltant de la figura de Miquel Biada durant tot el novembre o la cançó Sóc corgròs que, espontàniament, van elaborar els alumnes -i les mestres, clar- de l'escola Torre Llauder, que és qui va guanyar el concurs per posar nom a la mascota del projecte.

En el marc d'aquest projecte de ciutat que es tancarà a mitjans de gener amb una gran gala al Teatre Monumental, com a revista pròpiament i per a festejar el desè aniversari del nostre naixement hem programat un cicle de conferències vinculades al valor que es tractava cada mes i que vam titular Valors i compromís.

Paral·lelament, hem provat de què la revista no es ressentís de l'esforç dedicat a aquest projecte i, al contrari, penso que hem aconseguit mantenir una línia ben potent: des de Thomas Pogge el mes d'abril amb la justícia -cosa que prova que també podem entrevistar a personatges de talla mundial- fins al número de l'apoderament del mes de desembre on abordem els diferents Processos d'apoderament que tenen lloc a les societats democràtiques i avançades d'Occident.  

Un any on hem seguit produint el programa Valors a l'Alça a La Xarxa de Comunicació Local a través de Mataró Ràdio, consolidant aquest segon espai on expressem els continguts de la nostra revista -actualment 25 emissores de tot Catalunya emeten el programa-. Tota una feina, per cert, que ha estat reconeguda per la Generalitat de Catalunya amb l'atorgament d'un dels guardons dels Premis Civisme del Departament de Benestar Social. Un reconeixement que agraïm abastament pel que suposa de valoració de la nostra tasca des de la més alta instància del nostre país.

Finalment, sobretot a partir del segon semestre de l'any, he intensificat la meva faceta d'intent d'analista política local al bloc LaRiera48, molts articles del qual s'han publicat en paper al setmanari El Tot Mataró. Així, he pogut retratar el nou moviment Podemos a la ciutat o l'anunci de la no reelecció de l'alcalde Joan Mora així com els principals protagonistes polítiques que tindrà a casa nostra el 2015: Joaquim Fernàndez, Esteve Martínez, David Bote -i la crisi del PSC Maresme en relació a Carlos Fernández-, José Manuel López o Francesc Teixidó. Hem ressuscitat, també, a la manera d'Enric Juliana, les estàtues de davant l'Ajuntament, actuant de pitonisses d'uns 365 dies ben incerts... també a nivell local.


Comentaris

Entrades populars