Parlar de valors, ara més que mai*

La notícia que el president Pujol, segurament la personalitat pública que en els darrers temps més ha batalat per estendre la reflexió sobre els valors a Catalunya, ha actuat de forma èticament reprobable almenys en l’afer d’un patrimoni no declarat procedent de l’herència del seu pare, ens ha deixat descol·locats, astorats, a la gent que fa possible l’elaboració d’aquesta revista, a la qual ell ha donat suport reiteradament en la seva etapa posterior a la presidència de la Generalitat. En concret, Jordi Pujol ha acudit fins a tres vegades a Mataró per participar de les nostres activitats en la dècada d’existència de Valors. No ens pertoca a nosaltres erigir-nos en jutges de la seva actuació, però sí que ens incumbeix en la mesura en què ell ha actuat de referent a l’hora de promoure la nostra iniciativa. Negar-ho ratllaria pràcticament el ridícul.

Més enllà d’això, l’anunci-confessió de Pujol posa sobre la taula una qüestió de fons que cada cop, com a revista, ens incomoda més: la dificultat de parlar de valors amb normalitat a casa nostra des de l’àmbit periodístic; s’assimila fer periodisme sobre aquesta temàtica amb fer proselitisme de les causes ètiques, que en tot cas el periodisme en si ja hauria de contemplar per se. Creiem que fer periodisme al voltant de l’ètica hauria de ser igual de compromès que fer periodisme sobre economia, societat o cultura. Fer periodisme al voltant de l’ètica significa “només” intentar situar quines són les línies de pensament actual al voltant dels valors i com entronquen amb el pensament generat anteriorment.

Vol dir agafar un període de l’actualitat i interpretar-la. I, òbviament, apuntar també idees pròpies, com fan tots els seus mitjans en l’enfoc de les temàtiques i en els editorials. Això és el periodisme i molt humilment és el que plantegem fer nosaltres. El grau de maduresa d’una societat es demostra –França n’és exemple– amb el fet que tingui mitjans de comunicació que treballin aquesta òptica... sense que el lector hi vegi darrera una lliçó adoctrinadora, com no la veu en altres àmbits periodístics.

Cal, doncs, fer un pas endavant i normalitzar el debat sobre els valors; posar aquesta temàtica a la palestra però sense que esdevingui una funció purificadora de la societat. Després de l’anunci del president Pujol, aquest és ara i aquí el nostre compromís renovat. Aquesta ha de ser la identitat del nostre projecte, que hem anat construïnt pas a pas. Precisament, el present número reflexiona sobre aquest valor amb Najat El Hachmi, que ens recorda que aquesta sempre és múltiple i es fa en relació amb l’entorn.

* 'Pòrtic’ de la revista Valors de setembre de 2014.

Comentaris

Entrades populars