Llibres -i també revistes!- en català a la Plaça de la Catedral

Amb la Diada de l’11 de setembre, torna un cop més la Setmana del Llibre en català organitzada per l’Associació d’Editors en Llengua Catalana al bell mig de Barcelona, amb la voluntat de donar nous pretextos a aquells que ja consumeixen cultura en català i també a aquells que potser els cau una mica enllà, encara.

Així, durant deu dies -del 5 al 14 de setembre- l'esplanada de la Catedral de Barcelona esdevindrà la Ciutat de la Lectura, amb les seves avingudes i places, les seves casetes de fusta i 105 expositors, que corresponen a 85 segells editorials, disset llibreries, la Institució de les Lletres Catalanes i el Govern Andorrà.

Cada plaça comptarà amb un escenari, on tindran lloc diferents activitats com ara presentacions, debats, lectures, contacontes i recitals. També hi podeu trobar espais amables pensats per a poder descansar. Una sèrie de circuits de lectura orientaran al visitant.

La Setmana del Llibre en català és una mostra que permet reconèixer la tasca de les editorials que editen en català, de les llibreries actives i de les revistes, donant visibilitat al llibre i a les publicacions periòdiques en català.

També compta amb la col•laboració de les biblioteques públiques i entitats culturals que dinamitzen i faciliten l'accés a la cultura i posa, molt especialment, l'accent en facilitar l'accés als fons editorials, alhora que és un espai per presentar les darreres novetats i oferir eines de foment i recomanació lectora.

Presència destacada de l’APPEC
A la Setmana del Llibre en Català hi serà present el nou iQuiosc.cat, un espai de 100 m2 promogut per l’Associació de Publicacions Periòdiques en Català (APPEC) –de la qual Valors forma part- amb una mostra de més de 300 revistes editades en català. Es tracta del que fins ara es coneixia com a Quiosc.cat, el mercat de revistes itinerant de l’APPEC, que canvia de nom per sumar forces amb el nou portal de comercialització de revistes llançat aquesta primavera junt amb les altres dues associacions de premsa del territori, l’ACPC i l’AMIC, en el marc de la nova Federació d’Associacions d’Editors de Premsa, Revistes i Mitjans Digitals en Català.

Precisament, una de les activitats que l’APPEC organitza enguany a la Setmana del Llibre és la presentació, el dissabte dia 6 a 1/4 de 7 de la tarda i a la Plaça de l’Escriptura, de la nova aplicació per android –fins ara només estava disponible en iPad i iPhone- de la plataforma iQuiosc.cat, que permet adquirir de forma telemàtica més de 500 capçaleres de premsa en català. La sessió anirà a càrrec de Germà Capdevila, editor de Esguard i Sentits –primeres publicacions nadius digitals per iPad i iPhone en català- i membre de la junta de l’APPEC.

De les altres activitats organitzades des de l’APPEC –que s’agrupen totes en una mateixa tarda, el dissabte dia 6- en destaca l’espectacle Un espai de revistes, a càrrec de Vivim del Cuentu, col·laboradors del nostre espai setmanal Valors a l’Alça a La Xarxa, que tindrà lloc a la Plaça de les Biblioteques a ¾ de 7 de la tarda. Durant 35 minuts, els membres d’aquest col·lectiu repassaran les principals capçaleres que formen part de l’APPEC i explicaran com la suma d’elles és una bona demostració del que Catalunya pot donar de si culturalment.

També a ¾ de 7 de la tarda i a la Plaça de l’Escriptura es presentarà una iniciativa conjunta de dues capçaleres catalanes, Enderrock i L’Avenç que, junt amb la productora Clack, presenten el documental Bon cop de falç. La història de l’himne que narra el sorgiment de l’himne nacional de Catalunya, Els Segadors, de la mà del director del Museu de la Música, Jaume Ayats. El documental està previst que s’estreni les properes setmanes a Televisió de Catalunya.

Són, en definitiva, deu dies per enamorar-nos de la lectura en català.

* Versió ampliada de la proposta que he escrit per a la revista Valors del mes de setembre sobre la 32a edició de la Setmana del Llibre en Català.

Comentaris

Entrades populars