Badalona, ciutat italiana*



A Itàlia, i ara tenim una bona mostra d'això, són freqüents les situacions polítiques estrambòtiques. Històricament, l'empat entre dos grans partits, la democràcia cristiana i el partit comunista, va originar en algunes convocatòries electorals la figura del Govern tècnic, presidit per algú que no estava afiliat a cap dels partits en disputa i que tenia un cert prestigi davant la societat; algú que estava per sobre del bé i del mal. En els últims temps, l'ensorrament del Govern Berlusconi va desembocar en un Govern d'aquesta mena en mans de Mario Monti, senador vitalici. I ara, la solució per sortir de l'atzucac en què el país es troba després dels últims comicis també pot passar per recórrer una altra vegada a aquesta fórmula.

El que proposa Ferran Falcó a Badalona és, més o menys, un govern tècnic, encara que aquesta figura a Catalunya, a Espanya i, és clar, a Badalona no existeix. Però ara el líder dels convergents locals proposa assajar una operació en aquest sentit perquè, efectivament, a Badalona hi ha una situació de bloqueig, amb un govern en minoria que només té un regidor més dels que té el primer grup de l'oposició, el PSC. I sense suport extern el grup majoritari no pot aprovar els pressupostos, l'element principal que permet que un govern pugui cavalcar durant un any. Albiol podria prorrogar els pressupostos, però l'enfrontament ha arribat a un nivell que requereix prendre decisions dràstiques, segons asseguren els grups de l'oposició.

Però, com dèiem, el govern tècnic no existeix i, en el cas de portar a terme una moció de censura, s'ha d'assegurar la majoria absoluta dels vots per al nou alcalde, que ha de ser un representant elegit en les eleccions. No es pot anar a buscar ningú de fora de l'Ajuntament. Total, que si hi ha nou alcalde a Badalona fruit d'una moció de censura haurà de ser de CiU, del PSC o d'ICV-EUiA.

Amb les coses així, el més probable és que ens trobem davant una operació política de Falcó que, en últim terme, haurà d'acabar proposant un dels tres regidors del seu grup --a part d'ell-- que provoqui menys esgarrifances als altres dos grups municipals. I faltarà veure si els altres dos socis de l'operació s'hi posaran finalment bé. Molt em temo que no.

* Article publicat a l'edició local de Badalona de a la web de El Periódico de Catalunya.

Comentaris

Entrades populars