#campanyaoff #25n per 'El Periódico': Lluís Salvadó, l'urdidor de la remuntada d'Esquerra



Gairebé les dotze del migdia i el comitè de campanya d'Esquerra segueix reunit. La trobada, al qual assisteixen gairebé quinze persones, ha començat a les 9.30 a la planta baixa de la seu nacional del carrer de Calàbria. Però els que la dirigeixen són Eduard López, secretari d'organització, i Lluís Salvadó, el cap de campanya, a qui seguirem durant tota la jornada i que al seu torn és el número 3 del partit. També hi intervé bastant Oriol Amorós, que va dirigir diverses campanyes d'ERC des del 1999 i que actualment és vicesecretari general de comunicació i estratègia. El candidat està atenent compromisos en diferents mitjans de comunicació; avui en seran gairebé deu.

“Com tenim els apoderats als territoris? No confiem que estiguin activats”, reclama Salvadó en veu greu i en parla tortosina, molt característica, cosa que li confereix especial singularitat. El personatge imposa, d'entrada, sobretot quan es posa dret -189 centímetres-.

No n'hi ha per menys: semblar ser l'ordidor de la remuntada d'ERC, un partit que estava en caiguda lliure des de les eleccions del 2010 i que ara pot convertir-se per primera vegada des de la restauració de la democràcia en la segona formació al Parlament.

Enginyer de professió, va ser delegat durant els set anys del tripartit a les Terres de l'Ebre. Acabat aquest període, se'n tornarva a la privada, però li van plantejar portar a terme l'operació de salvament d'ERC. Encara que pertanyia a la família política de Carod, des de l'1 d'octubre del 2011 va entrar per la porta del carrer de Calàbria conjurat amb Oriol Junqueras i la secretària general Marta Rovira per acabar amb l'ADN caïnita d'ERC. I sembla que ho han aconseguit.

Tornem a la reunió. Hi ha hagut incidències en l'enviament de les paperetes electorals. Han arribat les correctes, les d'ERC, però dins del sobre de les passades municipals, amb el perill de ser declarats vots no vàlids. “En determinats pobles, sobretot la gent gran, molts porten el vot preparat des de casa”, ens explicarà després Lluís Salvadó, menjant un menú en un bar de la cantonada.Coneix bé el món rural i no deixa cap detall a la improvisació.

Al final de la reunió, Oriol Amorós mostra al seu portàtil el vídeo -sortit del forn- on Lluís Llach es reconcilia amb ERC i que es començarà a emetre al cap de 24 hores. Satisfacció a les cares dels membres de l'equip. Les coses tornen a anar bé.

¿S'han acabat la reunions? No. Una pausa de cinc minuts i seguim. Ara la cosa es diu “reunió d'inputs”. ¿Inputs? Podríem traduir-ho per la previsió dels missatges que s'intenten col·locar cada dia, tots ells diferents però dins d'un mateix relat. Cada dia n'hi ha un de diferent, de manera que es col·loquen quinze missatges sectorials durant la campanya. S'ha de saber exactament què es dirà i en la reunió es repassen els pròxims dies en aquests termes.

En general, per als que no han estat mai en una reunió així, tot es despatxa amb certa superficialitat."Ui, compte, això ho vam dir basant-nos en un estudi no gaire solvent”. "A mi aquest argument m'agrada perquè això no ho ha dit ningú”. Però en alguns moments el debat passa del to tècnic al polític: "La gent no entendrà que ens sigui igual un veto d'Espanya". “És que fa trenta anys que ja som europeus, no ens poden fer fora així com així”.

Es parli del que es parli, Salvadó controla el 'tempo' de la reunió i, de tant en tant, demana celeritat als seus col·laboradors: "Anem de cara a barraca". Finalment, quan ja li sembla que s'han donat prou voltes, pronuncia la frase màgica: “Validem la proposta?”.

Vestit impecablement, amb camisa blanca i americana, pantalons i sabates negres, ell i el seu equip transmeten una imatge de solvència, rigor i certa fredor. I de total transparència: es deixen acompanyar a menjar i el que faci falta. Així, assistim a la gravació d'una entrevista que li fa el periodista de Catalunya Ràdio Martí Farrero per al 'Polièdric' de Catalunya Informació, a Catalunya Ràdio.

Allà li pregunten per Oriol Junqueras, a qui coneix de molt abans de coincidir a Esquerra. “Es tracta d'un candidat que va molt més enllà de la mateixa marca; com més coneixement se'n té, millor valoració. No genera rebuig, està ben valorat per la gent que vota altres partits”, afirma.

Més tard, en privat, comentarà: “Amb l'Oriol tenim un problema i és que és molt millor que els membres del comitè de campanya, de manera que quan se li proposa un argument polític en una reunió ell el millora molt substancialment, cosa que a vegades per a l'equip és una situació difícil. Però és el preu de tenir un crac de candidat”.

Després de dinar, acompanyem Salvadó i el seu equip a inspeccionar l'Hotel Catalonia del carrer Pelai, on la formació viurà la nit electoral. “Volem veure el balcó”, demanen als responsables de l'espai després de visitar totes les sals i imaginar com podria anar tot. ¿“Com?”. “Si, per si s'ha de sortir al balcó. Hem de preveure totes les possibilitats”. ”Quants diputats necessitaries per sortir al balcó?”. “Vint”.

CAP DE LA CAMPANYA... I NÚMERO 2 PER TARRAGONA
Lluís Salvadó, a més de cap de la campanya en termes polítics i comunicatius i número 3 del partit, és també numero 2 per Tarragona "i l'un de les Terres de l'Ebre, que diem nosaltres".
Nascut 43 anys enrere a Sant Carles de la Ràpita, en motiu del seu càrrec entre setmana es veu obligat a dormir a Barcelona i baixa al poble sempre que pot. Aquests dies ni això. Si lo fa és en la seva condició de candidat, de manera que no tenen ni temps de veure la família. Demà, per exemple, baixarà per participar en dos mítings, un a les 20 hores i un altre 120 minuts més tard, però després tornarà a Barcelona.

Però pese a aquesta activitat frenètica, el més sorprenent és que transmet una serenitat inquebrantable. No perd mai la calma. Pasamos amb ell deu hores i el número de vegades que alça la veu és zero. Demostra que es pot ser afable fins i tot tenint un punt de distància inicial. “És un enginyer amb el cap molt ben moblada”, diu d'ell Junqueras, instants abans del míting que donarà a Granollers.

UN EQUIP AMPLI I BÉ COMPACTAT
Lluís Salvadó explica que al voltant d'Oriol Junqueras s'ha configurat un equip de campanya compacte i molt ben travat, com li agrada a al candidat. En el nucli dur d'aquest equip figuren Oriol Juncà, cap de gabinet de Junqueras; Cesc Iglesias i Sergi Sol, l'“home del relat”, la persona que ajuda Junqueras en l'elaboració del seu relat com a candidat, així com Guillem Clapés i altres membres de l'equip de premsa, que acompanyen el candidat a actes i intervencions amb els mitjans.

En aquest sentit, durant la campanya el contacte de Lluís Salvadó amb Junqueras és més aviat indirecte, a través de Juncà, i, en tot cas, puntual i informal, perquè Salvadó no assisteix a gaires actes en la seva condició de cap de campanya. Avui, a Granollers, serà una excepció.

El trajecte entre la seu nacional i l'institut Antoni Cumella de la capital del Vallès Oriental on el candidat farà el míting el amb en el seu propi Audi. Mentre, atén trucades dels seus companys del Comitè de Campanya, o respon missatges al grup de Whatsapp que comparteixen els seus integrants: “És sorprenent, però funcionem molt bé amb aquests trastos”, explica mentre mostra al seu Blackberry el grup virtual 'Comitè de Campanya'.

Arribem a Granollers. “Quantes cadires heu posat?”, demana el cap de campanya. “N'hi ha 416”, li responen. "I heu activat la gent de Granollers?". Al final, com s'està convertint en norma durant aquesta campanya, les previsions se sobrepassen i els accessos a la sala estan totalment taponats.Potser Oriol Junqueras sí que haurà de sortir al balcó del carrer Pelai la nit del 25-N.

* Tercer vídeo del seguiment que fem per a El Periódico de Catalunya des de xarxaClack durant aquesta setmana.

Comentaris

Entrades populars