Mataró, ciutat de la fotografia



Des de divendres passat a El Públic exposa el fotògraf mataroní Dani Domínguez. Ho fa amb un concepte semblant al que li vam veure a Cantonades, ara fa mitja dotzena d'anys, quan recordo haver-ne sentit parlar per primer cop: instantànies quotidianes, d'indrets normals i corrents, llavors de la nostra ciutat, ara de Mataró també però molt més enllà, de Nova York, el Senegal, Londres, Barcelona i la meva estimada Lisboa. En aquest cas en blanc i negre i en format quadrat, jugant amb els actuals formats de fer fotos amb telèfons mòbils.

El vídeo que veieu aquí a sobre recull els millors moment del Cafè amb... que li vam dedicar, tot conversant amb el llibreter i artista Joan Poch. En el transcurs de l'entrevista, Dani Domínguez va revel·lar que un grup de fotògrafs, un gremi on tradicionalment a casa nostra tothom anava a la seva, s'estan unint amb la intenció de promoure un seguit d'activitats al voltant de la fotografia, que podrien plasmar-se aviat en una Setmana de la Fotografia a Mataró, adreçada a tothom. Em sembla una idea genial, o dues, vaja, idees genials: trobem-nos i agrupem-nos i explotem tot el potencial que, conjuntament, tenim. Veure que la societat civil es mou en aquests temps d'hivern econòmic, és una autèntica satisfacció.

Aquest cap de setmana que ens ha deixat l'Enric Quintana, el fotògraf de la Transició a Mataró, és bo recordar el potencial fotogràfic que sempre ha tingut la ciutat, sigui actuant en el camp del fotoperiodisme o en un terreny ja directament més artístic. Penso en el meu amic Sergio Ruiz, en els clàssics Toni Canal, Marga Cruz o Joan Safont, en el prestigiós Ramon Manent... s'ha fet molt bona feina i cal recordar-ho. I si ens convertim en la ciutat de la fotografia de Catalunya?

· Podeu recuperar els vídeos de les converses amb Ana García [aquí] i Catherine Lorton [aquí].

Comentaris

Entrades populars