La solitud a 'Valors a peu de carrer'



A Catalunya, unes 220.000 persones de més de 65 anys (el 20,4 per cent) viuen soles, una circumstància que és força més habitual en les dones, i als municipis de menys de 20.000 habitants. De fet, hi ha pobles en què el 66 per cent de la gent gran viu sola. Malgrat aquesta dada, la solitud a la tercera edat a la ciutat no és una excepció, es calcula que a Barcelona hi viuen soles 82.000 persones de més de 65 anys i un 17 per cent de les quals superen el 85 anys. De totes maneres, la solitud a vegades també és volguda: actualment els joves -si poden, és clar- comencen a emancipar-se sense companyia. Avui, doncs, a diferència de gran part de la història, viure sol no és estrany. Així doncs, per molts la solitud encara és una situació angoixant perquè aboca a viure només en companyia d'un mateix. De mica en mica, però, sembla també que entenem la necessitat de conrear la solitud a fi de conèixer-nos millor a nosaltres mateixos, que és en realitat l'única forma de saber conviure amb els altres.

De tot això hem parlat aquest dilluns a una nova edició de Valors a peu de carrer. Hem començat amb el filòsof i teòleg Francesc Torralba, padrí de la revista i un veritable especialista en el camp dels valors. També hem conversat amb l'artista joier i escultor mataroní Perecoll per saber com els artistes treballen en solitud. Finalment hem entrevistat també mossèn Joaquim Casadevall, fundador del Voluntariat de Suport en la Solitud de l’Hospital Dr. Josep Trueta de Girona que des de la seva fundació ara fa deu anys, ha atès a més de 4.000 malalts. Com sempre el programa es tanca amb el consultori d'en Fransiscu.

Per cert que aquest mes de desembre, que encara no hem acabat, les descàrregues al podcast de Valors, on anem penjant tots els programes que emetem a Ràdio Estel, han arribat a 1.200. Durant tot el 2010 hem fet pràcticament 8.000 descàrregues. No són xifres irrisòries. Cada dia hi ha entre 50 i 100 persones que fan ús dels nostres continguts a la xarxa. Són molt bones notícies per aquest projecte radiofònic i pel conjunt del projecte Valors.

Comentaris

Entrades populars