La casa de tot Déu



El rector de la parròquia del Remei de Vic, Lluís Rocaspana, explica en aquest vídeo a CatalunyaReligio.cat l'experiència interreligiosa i interecumènica que han dut a terme la darrera dècada de forma gairebé imprevista: cristians ortodoxos, musulmans marroquins, hindús de l'Índia i pentacostals subsaharians han trobat en aquesta comunitat franciscana un espai on poder expressar la seva fe. Aquest mes de febrer apareix també a Foc Nou [web] un reportatge sobre la qüestió, una realitat positiva arran de la polèmica generada a Vic per la possibilitat -avortada finalment- de què l'Ajuntament de la capital d'Osona deixés d'empadronar aquells immigrants que no tinguessin papers, com ha estat pràctica habitual fins ara. Comença així: "“Aquesta noia es diu Onhome. Ha tingut bessonada, fa una setmana –somriu-. Va ser precisament estant aquí al despatx que es va començar a sentir malament, se’n va anar a la clínica i aquella mateixa nit ja va tenir un nen i una nena. És catòlica però ve de família presbiteriana”. Fra Lluís Rocaspana assenyala en una fotografia enganxada a la paret del despatx parroquial del Remei el rostre d’aquesta vigatana vinguda de Nigèria. És una imatge de fa dos Pasqües, en una celebració ecumènica que va tenir lloc al propi temple, quan havia tingut el primer fill, en Chambalyn, que vol dir fill de Rei.

Per sorprenent que sembli, el que en altres indrets de Catalunya podria ser una situació estrambòtica aquí és absolutament normal: no cal que sigui la Setmana de Pregària per la Unitat dels Cristians per tal que cristians de diferents branques preguin junts. I no només cristians: en aquesta parròquia hi han passat des de pentecostals –els darrers en arribar- a musulmans i hindús passant pels citats presbiterians. “Aquí hem fet de tot -apunta el rector-. Casaments de magrebins i protestants i també batejos dels pentecostals...”. Dit això Lluís Rocaspana recorda que el bateig dels presbiterians està homologat al dels catòlics, com amb els anglicans, protestants i ortodoxos. “Però això només passa amb el bateig, no amb els casaments ni amb les eucaristies”, aclareix, en el que es converteix en una petita classe d’ecumenisme i relacions entre religions
".

Imatge d'una eucaristia catòlica amb membres de la comunitat subsahariana a l'església del Remei de Vic. A la dreta es veu Lluís Rocaspana, el carismàtic rector del temple. foto: Kobií/Cristina.

Comentaris

Entrades populars