Qui se'n recorda de la Coca de Mataró?

La Coca de Mataró en el seu emplaçament actual al Museu Marítim de Rotterdam.

Recordo bé l'escena. Baixar d'un Ryanair diria que a Eindhoven i topar-nos, en els passadissos de l'aeroport, amb un cartell d'aquells que poblen els passadissos d'aquesta mena d'instal·lacions on s'anunciava com a gran atracció turística la Mataró Model, la maqueta de Mataró, el que nosaltres en diem la Coca de Mataró. "La Coca de Mataró? Què és? Les postres típiques?", tan podria preguntar un mataroní com un foraster. No, està considerada la maqueta més antiga que es conserva al món [entrada Enciclopèdia Catalana]. Així, tal com sona. És a dir, allò pel qual Mataró podria ser coneguda arreu del món tot i que la maqueta es trobi -després d'un atzarós recorregut- al Museu Marítim de Rotterdam. I fa alguna cosa, Mataró, amb la seva Coca? Doncs que jo sàpiga no. A banda de tenir-ne una rèplica a l'ermita marinera de Sant Simó -haurà advertit algú avui la presència de la Coca, durant la clàssica eucaristia?- i dels estudis fets pel Grup d'Història del Casal i el Museu Arxiu de Santa Maria, no conec cap documental, cap fulletó, cap gadget que expliqui a Mataró i sobretot als de fora què és la Coca de Mataró. Mira que podria tenir aplicacions i es podria generar activitat econòmica al seu voltant! De fet, ho tenim molt fàcil: no estem tirant endavant un projecte per potenciar la vocació marítima de Mataró? Doncs ja tenim l'emblema, el símbol que ens pot projectar cap a la resta del món (ja no dic comprar-la i portar-la aquí, que ens costaria un ull de la cara. Ja va venir pel Fòrum i prou va costar!). Ep, això si tenim ganes de veritat de ser al mapa. Si volem ser un punt més entre Barcelona i Girona, només cal que seguim fins ara.

Comentaris

Miquel ha dit…
Aprofito per reivindicar un llibre força complet que explica amb detall (una mica d'èpica també :-))els temps en que erem una talassocràcia, em sembla que fa molt que no s'ha tornat a editar però que Google ha pogut trobar: Garcia i Sanz, Arcadi
Història de la marina catalana / Arcadi García Sanz; pròleg: Josep M. Martínez-Hidalgo.-- Barcelona : Aedos, 1977.-- 449 p. : il., algunes col. ; 30 cm).
Joan Salicru ha dit…
Gràcies, Miquel, pel comentari.
joan

Entrades populars