La dificultat de parlar de castells | El DDM segueix Miguel Bosé

El 3 de 9 amb folre descarregat pels Capgrossos avui a la plaça de Santa Anna, en primera ronda de la Diada Castellera. Foto: Albert Canalejo/capgros.com.

No recordo, periodísticament parlant, haver tocat cap tema més difícil que el món casteller. Excepte en qüestions de números, hisendístiques, no hi ha hagut una altra temàtica que m'hagi costat tant d'entendre, saber explicar, tenir assumit; és molt difícil sentir-s'hi còmode. I és que el món dels castells és excepcionalment ric, des d'un punt de vista de vocabulari. Tot vol dir exactament una cosa i res més que això, i alerta no et confonguis, perquè l'espifiaràs. En tots els àmbits, per exemple, és habitual elidir una part d'un concepte quan aquest és molt llarg. No ho sé, per exemple posem anomenar "el ple" de l'Ajuntament en comptes de "la sessió plenària del Consell Municipal", que és com tècnicament es diu. Qualsevol exemple serviria. Doncs bé, amb castells això no es pot fer. Un 3 de 9 és un castell molt més difícil que un 3 de 9 amb folre, de manera que una confussió en aquest sentit et presenta com un autèntic ignorant. De la mateixa manera, cal tenir molt clar les diferents parts de l'execució d'un castell: un peu desmuntat (si no sonen les gralles), un intent desmuntat (si es desmunta després de què sonin les gralles), un castell carregat (si l'enxaneta fa l'aleta) i un castell descarregat, si s'aconsegueix desfer fins al terra sense que caigui. No es poden fer servir sinònims, tipus "completat" o "han aconseguit fer". No, no, el castell o es carrega o es descarrega o fa llenya o el que sigui.

Avui, que hem fet per tercera vegada consecutiva la retransmissió de la Diada Castellera de Santes a la plaça de Santa Anna des de Mataró Ràdio pensava en tot això mentre escoltava l'Efrén Garcia, el nostre especialista en la matèria, col·laborador del canal casteller de LaMalla.cat i de l'emissora COMRàdio. Jo tan sols actuava de conductor de la retransmissió i era ell qui, un cop més, narrava les evolucions d'aquestes construccions humanes en una jornada llarguíssima que ens ha posat els pèls de punta, ens ha meravellat i ens ha fet vibrar durant tres hores d'intens sol a la gran plaça de la capital del Maresme.

Miguel Bosé omple i fa vibrar l'Espai L'Arquera
El darrer vídeo de la temporada del Diaridelamusica.com correspon al concert que aquesta mateixa nit ha ofert el popularíssim cantant Miguel Bosé a l'Espai l'Arquera, l'indret que ha acollit una part dels concerts de pagament del Cruïlla de Cultures [web] amb gran èxit de públic. Podeu veure el vídeo de l'actuació clicant aquí.

Comentaris

Efren Garcia ha dit…
Eps! Moltes gràcies, un cop més. Saps que, en el fons, ens ho passem molt bé retransmetent la diada. A més, crec que el format didàctic d'aquests anys transmet força a qui ens escolta des de casa.

Res, que cada cop en saps més i d'aquí poc t'ho podràs fer tot tu solet! ;)

I un parell de dades més per l'any que ve...
Coronar un castell: carregar-lo.
Completar un castell: descarregar-lo.

Una abraçada!
Joan Salicru ha dit…
Efren,
prenc nota de les teves dues noves anotacions de cara a l'any que ve.
una abraçada i gràcies.
joan

Entrades populars