Valors amunt i avall


INTERNET, AMB EL BE SOTA EL BRAÇ. Aquesta imatge està presa en un cibercafè de Cusco, al Perú. Amb total normalitat, una noia de la zona rural es connecta a Internet amb un be sota el braç.

Un número especial, el que arriba aquest desembre amb Valors. Per començar, en aquesta ocasió no tractem un valor en concret sinó com el procés de globalització influeix en la transmissió de valors arreu del planeta. Constatem com amb la globalització els valors del Nord s'imposen als països del Sud i els perills i les oportunitats que això comporta. Tres peces configuren el monogràfic després de la introducció del capellà i economista Jordi Cussó: una entrevista a l'escolapi Paco de Haro sobre Àfrica, una reflexió de Rafa Bueno de la Casa d'Àsia sobre aquest continent i un reportatge de nostre company Joan Salicrú al Perú per analitzar un país clàssic d'Amèrica Llatina. Completen el reportatge un apunt musical de Maria Salicrú-Maltas i un de cinematogràfic de Judith Vives.
Més enllà del monogràfic, destaca l'entrevista a Joan Hernàndez sobre el Congrés de les Religions que es fa aquest desembre a Europa i l'apunt sobre la xarxa Facebook que fa Marc de San Pedro. Una xarxa a la qual Valors acaba d'entrar, per cert. En el terreny presencial, de nou, el 24 de desembre a les set de la tarda i a la plaça Santa Anna de Mataró us convidem a participar dels 'Deu minuts de silenci per escoltar el Nadal', una activitat oberta a tothom on pretenem que cadascú, des de la seva intimitat, reflexioni sobre l'autèntic sentit del Nadal. Nosaltres només posem el silenci.

El millor de cada indret*

El procés de globalització provoca molts fenòmens. En l'àmbit dels valors, la conseqüència més evident és que facilita enormement la penetració de valors occidentals en d'altres societats: en la mesura en què aquestes participen del sistema de mercat es veuen obligades a "comprar" també els valors occidentals, sovint a costa d'eliminar aquells que els han estat propis durant segles, aquells que els diferencien com a pobles. La presència d'un telèfon mòbil a Nigèria, per exemple, s'ha demostrat econòmicament molt útil pels agricultors de la zona, però pot significar també que incentivem els africans a sumar-se a la cultura de la pressa. Com que el Sud vol viure materialment bé com nosaltres, els països en vies de desenvolupament creuen també necessari importar la nostra manera de viure. Així, els centres comercials, cadenes de menjar ràpid, emissores de televisió, estrenes cinematogràfiques... s'hi han estès ràpidament, amb el risc de fagocitar la cultura, les tradicions, els trets identitaris del país. Però a banda d'això, també cal assenyalar que alguns d'aquests valors occidentals són extremadament importants per construir societats sanes: la democràcia, la noció que l'estat ha de d'assegurar uns mínims de sanitat i educació, el reconeixement del paper de la dona, els drets dels treballadors... Els països del Sud tenen el repte -difícil- d'im-portar només aquells valors que els convinguin, que els ajudin a construir el futur. Els del nord, per la seva banda, haurien d'aprofitar la globalització per recuperar alguns valors que potser hem anar oblidant les darrers dècades: la paciència, l'autèntica solidaritat fraternal o l’esperit familiar. Tots plegats, nord i sud, hem de garbellar quins són els valors més apropiats per a construir societats sanes.

* Editorial del Valors de desembre.

Comentaris

Entrades populars