La sinceritat a debat*


Els valors són positius. Són positius com elements que ens ajuden a créixer, a interrelacionar-nos i a construir una societat més justa i una convivència més pacífica. Però els valors no són absoluts. No podem convertir-nos en talibans dels valors. Molts valors tenen límits i si els superem aquests es converteixen automàticament en contravalors. Perquè això no passi, perquè sàpiguem reconèixer els límits dels valors, cal complementar-los amb altres valors, encara que sembli redundant.

Aquest és el cas de la sinceritat. No podem ser abanderats de la sinceritat cegament, defensar-la a tot i a dret, en qualsevol circumstància, davant qualsevol persona. Cal valorar l'ús i els límits d'aquest valor segons cada moment i segons la sensibilitat i les circumstàncies vitals del nostre interlocutor. Cal acceptar que la nostra veritat, la nostra manera de veure les coses no és la única, senzillament, una més.

Hem de ser conscients que de vegades la sinceritat pot ser més cruel que el silenci. La sinceritat pot provocar greus ferides, algunes profundes. Per tant, cal recòneixer els límits de la sinceritat, apostar sempre per ella -no incitem ningú a la mentida o a la falsetat-, però fer-ho amb sentit comú. Només el sentit comú ens dirà quan la sinceritat és un valor o, com diu la frase feta, fa més mal que bé.

* Editorial de la revista 'Valors', novembre de 2008. Consulteu el monogràfic aquí.

En aquest número de Valors proposem una reflexió entorn la sinceritat, un valor transversal en la vida d'una persona. Som sincers amb nosaltres mateixos? Nosaltres ho som amb els altres i vicerversa? La sinceritat és la base de tota relació. Per a parlar-ne hem demanat la col·laboració a professionals de la psicologia, com Ramon Vilalta que ens introdueix el tema, i a Carme Ferrer, qui ens evoca la sinceritat en el món de la parella. Però, a més, també escriuen altres persones relacionades amb aquest valor de forma ben diversa com el diputat Salvador Milà, ja que les paraules dels polítics són unes de les més qüestionades; el periodista Saül Gordillo i l'escriptora, Marina Martori. A més, però, resseguint l'actualitat d'aquest mes, Ramon Radó, ens perfila la figura del candidat a la presidència dels Estats Units, Barack Obama, i l'economista Francesc Amat, ens explica de forma didàctica els secrets per comprendre l'actual crisi econòmica. I, finalment, tornem a donar la benvinguda a la Marta Masdeu, fins ara articulista, que a partir d'aquest mes comença una secció de recomanacions adreçades als més menuts de la casa.

I també en aquest número, entrevista a Xavier Tribó: "Quan tens càncer, has de poder mirar enrere i dir-te que ha valgut la pena". Llegiu-la aquí, val la pena.

Comentaris

Entrades populars