Plis-plas, acció-reacció


La cultura de l’esforç està en crisi, assegure els sociòlegs. Tot i que per sort encara hi ha persones que ho contradiuen, un retrat global de la societat ho corrobora: vivim en la llei del mínim esforç, som impacients i volem que les nostres accions tinguin resultats de forma im-mediata. Plis-plas, tota acció ha de tenir una reacció. Un títol universitari de ben segur que ens generarà un alt càrrec a una bona empresa, casar-nos comporta tenir una família feliç... Però la vida no és una cadena programada. Obtenim resultats quan prèviament hem treballat amb esforç. Els matrimonis duren quan tots dos membres de la parella s’esforcen per aconseguir que la unitat funcioni. Generalment s’assoleix una bona feina després d’un temps d’esforç i aprenentatge.
Si no apliquem la cultura de l’esforç a la nostra vida, acompanyada amb altres valors, com les necessàries dosis de paciència i sacrifici, no avancem. Sense un mínim d’esforç de seguida que no obtenim els resultats esperats llençaríem la tovallola. Ara bé: un cop assolida la nostra fita cal tenir en compte que aquesta no és la nostra recompensa, sinó allò que hem pogut aprendre al llarg del camí, durant tot el temps que ens hem esforçat per aconseguir-la. Si tenim en compte la ruta caminada potser no ens farà tan mal pensar en el dia que malgrat els esforços no obtinguem cap resultat. En aquest cas sempre haurem guanyat alguna cosa. Una idea si que hauríem de tenir clara: si els membres d’una societat no s’esforcen, aquesta no avança.

* Editorial de la revista Valors (Octubre 2008).

Comentaris

Silveri Garrell ha dit…
Per estimular a l'esforç cal que existeixin disciplines o més bé Disciplina amb majúscula. Ja no cal mencionar que en les aules els nanos és poden riure del professor i li poden punxar les rodes del seu cotxe, i tant panxos sense que els caigui un bon escarment. ¿¿que falla, doncs??
Doncs justament ara m'estic llegint un llibret de la col·lecció Biblioteca Francesc Torralba que es titula "l'esforç".
És força interessant perquè explica què és l'esforç, quins són els seus enemics (la mandra, la desesperança, les odioses comparacions...). També explica la importància del desig (que és l'arrel de l'esforç), de l'entusiasme (com un motor del progrés general de la història), de l'adversitat, del discerniment (perquè s'ha de renunciar a uns esforços per optar per uns altres), etc.

Una lectura recomanable per aprofundir una mica en el tema! ànims!

Entrades populars